Újabb szereplő a kémiai informatikában

news · 9 years ago
by Zoltán Torontáli (Figyelő)

Misztikus dolog nekem a kémia – mondja a 31 éves Janitsek Mirkó, pedig ő aztán igazán közel került ehhez a tudományhoz. Négy éve alapította meg saját kémiai-informatikai (azaz keminformatikai) cégét, miután néhány társával együtt kiszállt a multinacionális céges alkalmazottak életére jellemző mókuskerékből. Janitsek Mirkó olyan informatikus, aki jó vegyészekkel vette körül magát, így a számára is misztikus kémiai tudást a kollégái hozzák a társaságba. A Sysment Kft.-nek jelenleg két fő terméke van, egy laborjegyzőkönyv rendszerrel és egy reakciószerkesztő alkalmazással próbálják elhódítani a gyógyszeripari és vegyipari kutatóközpontok megrendeléseit. Legfőbb vevőjük az elmúlt években egy nagy skandináv gyógyszercég volt, amelynek az említett szoftvereken kívül speciális kémiai alkalmazásokat is fejlesztettek. Ezekből a programozók kezei alatt az évek során egy általános, moduláris felépítésű szoftvercsalád nőtt ki. Míg a digitális laborjegyzőkönyv működése sokak számára értelemszerű lehet (vegyi és biológiai laborok munkáját dokumentálja modern, online formában), a reakciószerkesztő finomságainak megértéséhez már némi kémiai jártasság sem árt. Leegyszerűsítve, a Sysment innovációja abban rejlik, hogy szoftvere a kis- és nagymolekulák közötti reakciókat együtt, egyszerre is képes kezelni. A nyugati nagy versenytársak termékei erre - egyelőre – csak korlátozottabb formában képesek. A feladat nem egyszerű, hiszen adott esetben ugyanazon a felületen kell megoldania a programnak egy több ezer atomból álló bonyolult fehérje, és egy néhány elemből álló kismolekula közötti reakció tervezhetőségét. A fejlesztés iránya pedig azért ígéretes, mert a gyógyszerfejlesztés az utóbbi években éppen a hagyományos, kismolekulás modellezéstől mozdult el a nagyobb, összetettebb kémiai rendszerek tanulmányozása felé. Másképp fogalmazva, a Sysment a hagyományos gyógyszerfejlesztés mellett a molekuláris biológia irányába való nyitáshoz ad eszközt, ez pedig az elmúlt évek fő trendje a világpiacon.

A cég együttműködik a szintén magyar központú ChemAxon Kft.-vel is, a két társaság termékei jól kiegészítik egymást. Kevéssé közismert, de a szakmabeliek szerint a ChemAxon az elmúlt pár évben kémiai tudás alapján egyértelműen a világ élvonalába küzdötte fel magát, a két magyar fél együttműködése pedig a jövőben kölcsönös előnyöket rejthet.

„A kémiai tudásra épülő iparágak Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkeznek, és az ismert nagy piaci szereplők mögött a második vonalban sok kisebb cég található. Ezeknek a jórészt biotechnológiai irányba fejlődő kisebb vállalkozásoknak speciális szoftverigényeik vannak, amit a nagy nyugati gyártók nem tudnak kielégíteni, mert számukra ez üzletileg értelmezhetetlen méret” – mondja a Janitsek Mirkó. A Sysmentnek viszont nagyon is megérheti, hogy ezeket a programokat kifejlessze, a cég ezért jó fejlődési lehetőséget lát a következő években még Magyarországon belül is. A cégtulajdonos feltétlenül hosszabb távon gondolkodik, kollégáival együtt szeretne egy stabil, jól működő, közepes méretű vállalatot felépíteni. Külső finanszírozást eddig nem vett igénybe, és egyelőre nem is gondolkozik tőkebevonásban. Bizalmi, már-már családias alapon közelíti meg a céges fejlődés lehetőségét, alkalmazottainak a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja, ha a munkájukat egyébként rendesen elvégzik. „A kreatív informatikusokat nem célszerű olyan mereven kezelni, mintha egy gyárban dolgoznának a szalag mellett, az nem sok jóra vezet” – vallja Janitsek Mirkó.